/ Blog

Enphase micro-omvormers beste keuze: 5 redenen waarom

20 mei.

Als je je gaat verdiepen in het aanschaffen van zonnepanelen, komen ze al snel voorbij: omvormers. Je had waarschijnlijk nooit eerder van ze gehoord. Dat is eigenlijk best gek, want omvormers zijn in feite het belangrijkste onderdeel van je zonnesysteem. Zij bepalen voor het grootste deel het rendement van je zonnepanelen. Zij doen het werk!

De juiste omvormers kiezen is dus heel belangrijk. Bij Robinzon werken we vooral met de micro-omvormers van Enphase. En dat is niet voor niks. Maar laten we eerst even kijken wat omvormers nou precies zijn en doen.

Twee soorten zonnesystemen

Er zijn nog steeds twee zonnesystemen om uit te kiezen als je zonnepanelen aanschaft: een serie-geschakeld systeem en een parallel-geschakeld systeem.

Bij een serie-geschakeld systeem zijn de zonnepanelen stuk voor stuk met elkaar verbonden. Net als ouderwetse kerstverlichting. Deze ‘string’ is verbonden met de omvormer, een flink apparaat dat in je huis wordt geplaatst. De stroom loopt via het dak naar die omvormer toe. Pas daar wordt de stroom die je panelen opwekken (gelijkstroom) omgezet in bruikbare stroom (wisselstroom) voor in huis.

Serie-geschakelde zonnesystemen worden nog steeds verkocht en onder optimale omstandigheden werken ze prima, maar toch raden wij al onze klanten inmiddels aan om voor een parallel-geschakeld systeem met micro-omvormers te kiezen. Waarom?

Parallel-geschakeld zonnesysteem met micro-omvormers voor een maximaal rendement

Bij een parallel-geschakeld systeem plaatsen we een micro-omvormer achter elk zonnepaneel. In dit kleine apparaatje, dat gebruikmaakt van microchips, wordt de gelijkstroom die het paneel opwekt meteen op het dak omgezet in bruikbare wisselstroom. Je hebt geen extra omvormer in huis meer nodig.

Functioneert één zonnepaneel minder goed, dan ondervinden de andere zonnepanelen daar geen hinder van, zoals bij een serie-geschakeld systeem. Ze blijven stuk voor stuk maximaal renderen. Sterker nog, ze starten eerder op als het nog wat donker is of minder zonnig, en ze stoppen later met opwekken. Dit noemt Enphase de Burst techniek.

Een parallel-geschakeld zonnesysteem werkt dus onder optimale omstandigheden al beter dan een serie-geschakeld systeem, maar onder wat minder optimale omstandigheden wordt het verschil in opbrengst nog veel groter. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen wil laten leggen op verschillende dakhelften of als (een deel van) je dak wat vaker in de schaduw ligt.

Waarom de micro-omvormers van Enphase?

Kies jij ook voor een parallel-geschakeld systeem met micro-omvormers, dan raden we je de micro-omvormers van Enphase aan.

Naast het maximale rendement dat deze topkwaliteit micro-omvormers opleveren, zetten we nog vijf belangrijke redenen om voor Enphase te kiezen voor je op een rij.

1. De veiligste zonnepanelen met Enphase

De micro-omvormers van Enphase zijn veiliger dan welke andere omvormers ook. Net als andere micro-omvormers zetten de micro-omvormers van Enphase de gelijkstroom, die kan oplopen tot wel 1.000(!) Volt, al meteen op het dak om in wisselstroom van 230V. Daarmee is een parallel-geschakeld systeem met micro-vormers altijd al veel veiliger dan een serie-geschakeld systeem.

Maar Enphase gaat nog een stapje verder. De micro-omvormers van Enphase worden meer dan een miljoen uren getest. Dat staat gelijk aan 100 jaar! Onder de extreemste weersomstandigheden: van heel koud (ingepakt in een blok ijs) tot Sahara-warm. Bovendien werkt Enphase met een zogenaamde rapid shotdown. Als er ook maar iets dreigt mis te gaan, sluit het systeem zichzelf meteen af. Het betrouwbaarheidspercentage is 99,9%.

2. Enphase geeft 25 jaar garantie

Enphase geeft maar liefst 25 jaar garantie op haar producten. Dat is heel fijn voor jou als consument mocht er toch in een zeldzaam geval wat misgaan, maar… het zegt natuurlijk ook wel wat. Enphase kan en durft alleen zo’n lange garantie te geven, omdat hun producten van topkwaliteit zijn.  

Enphase test haar producten dus heel uitvoerig. Meer dan een miljoen uren! Dat maakt de micro-omvormers van Enphase niet alleen heel veilig, ze gaan ook nog eens heel lang mee. De micro-omvormers van Enphase gaan vrijwel nooit stuk.

3. Gemakkelijk je zonnesysteem uitbreiden

Een parallel-geschakeld systeem is veel gemakkelijker uit te breiden dan een serie-geschakeld systeem. Niet zo gek natuurlijk, want bij een serie-geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen op je dak met elkaar verbonden. Een paar zonnepanelen vervangen of bijplaatsen zonder de rest te beschadigen wordt zo wel erg lastig.

Wil je beginnen met een paar zonnepanelen op je dak, dan kan dat heel goed met een zonnesysteem met Enphase micro-omvormers. Je kunt het zonnesysteem op een later tijdstip heel gemakkelijk uitbreiden met extra zonnepanelen. Juist omdat elk zonnepaneel als een op zichzelf staande eenheid functioneert, kunnen we er altijd een paar ‘bij klikken’.  

4. Geen omvormer in huis nodig

Met de micro-omvormers van Enphase heb je aan een klein kastje genoeg: de Enphase Envoy. De Envoy plaatsen we in je meterkast. Een grote, centrale omvormer in huis is zo niet nodig.

Dat is wel zo prettig. Een centrale omvormer is namelijk best een groot apparaat. Je moet er maar net plaats voor hebben in je woning. De omvormer kan ook een irritant geluid maken. Extra vervelend als het apparaat in de buurt van je werkkamer of slaapkamer hangt of staat. Bovendien geeft de centrale omvormer flink wat warmte af wat vooral in de zomer onaangenaam kan zijn.

5. Je verbruik gemakkelijk monitoren met de Enphase Enlighten mobiele app

De Enphase Envoy in je meterkast zorgt ervoor dat de micro-omvormers optimaal presteren. Maar het doet meer. De Envoy communiceert ook via internet met het Enphase Enlighten monitoringsportaal.

Via dat portaal kun je altijd gemakkelijk het rendement van je zonnepanelen (dat wordt gemeten in de Envoy) aflezen. Waar en wanneer je maar wilt. Dat doe je via de Enphase Enlighten app die je eenvoudig in de App store of Google Play Store op je telefoon kunt downloaden.

In een klik naar de overzichtelijke grafieken, dat is harstikke handig natuurlijk. Maar minstens zo prettig is het idee dat wij als je installateur via hetzelfde portaal per zonnepaneel analyses kunnen uitvoeren.

Zo kunnen wij op afstand zien wanneer er een zonnepaneel minder goed functioneert. Hierdoor is een garantieaanvraag op afstand of het vervangen van een zonnepaneel zo gepiept!

Meer weten?

Meer weten over de micro-omvormers van Enphase? Neem gerust vrijblijvend contact met Robinzon op om te kijken wat in jouw situatie de beste oplossing is!

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Meer berichten in Micro omvormers

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan