/ Blog

Hoe verwijder ik vogelpoep van mijn zonnepanelen?

14 feb.

Vogelpoep op je zonnepanelen. Het ziet er niet alleen vies uit, het verlaagt ook het rendement op je panelen. En vogelpoep die te lang blijft zitten, kan je zonnepanelen blijvend beschadigen. Bovendien is vogelpoep hardnekkig. Met een paar regenbuien is het niet zomaar weg. Genoeg redenen om je zonnepanelen regelmatig te reinigen.

Zonnepanelen schoonmaken: zelf doen of uitbesteden?

Je kunt ervoor kiezen een schoonmaakbedrijf in te huren voor het reinigen van je zonnepanelen. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt, betaal je tussen de €75,- en €120,- per wasbeurt. Dat is exclusief voorrijdkosten.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je zonnepanelen zelf schoon te maken. Helemaal zonder risico is dat niet. Je loopt het gevaar dat je van het dak valt. En veel mensen gebruiken verkeerde schoonmaakproducten en -materialen. Die kunnen je zonnepanelen beschadigen. Ga daarom altijd voorzichtig en veilig te werk. Ga nooit het dak op zonder valbeveiliging.

Zonnepanelen reinigen met zachte borstel

Wat heb je nodig voor de schoonmaak van je zonnepanelen?

In de meeste gevallen kun je met een telescoopborstel je zonnepanelen schoonmaken, terwijl je zelf met beide benen op de grond blijft. Wel zo veilig! Je kunt telescoopborstels kopen van 3 tot 15 meter lang.

Gebruik bij het schoonmaken osmosewater. Dat is puur water, vrij van zouten, mineralen, kalk en lood. Het laat daardoor geen strepen of vlekken achter op je panelen.

Hoe ga je te werk bij het reinigen van je zonnepanelen? 

  1. Schakel je zonnepanelen-installatie helemaal uit voor je begint met schoonmaken en kom nooit aan de bekabeling. Ga ook nooit op de zonnepanelen leunen, zitten of staan.
  2. Reinig de panelen met osmosewater en een zachte telescoopborstel. Een zachte spons mag ook. Gebruik in geen geval agressieve schoonmaakmiddelen, een hogedrukspuit, schuurspons of harde borstel. Ga ook niet aan de gang met autoshampoo, afwasmiddel of andere schoonmaakmiddelen. Al deze middelen kunnen je panelen blijvend beschadigen!
  3. Maak de zonnepanelen schoon als er weinig zonlicht is. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, in de avond of op bewolkte dagen. Reinig de zonnepanelen niet als ze erg warm zijn. Door grote temperatuurverschillen met het water kunnen barsten in je zonnepanelen ontstaan.
  4. Laat de zonnepanelen na het reinigen aan de lucht opdrogen. Gebruik geen wisser of doekje. Dat kan strepen geven en zorgt in het slechtste geval zelfs voor krassen.
zo verwijder je vogelpoep van zonnepanelen - Robinzon

De informatie in dit artikel geldt slechts als advies. Robinzon draagt in geen enkel geval de verantwoording voor (materiële en immateriële) schade die is ontstaan door het zelf reinigen van zonnepanelen.

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan