Zo slim is een slimme laadpaal
De techniek achter slimme laadpalen is volop in ontwikkeling. De eerste generatie laadpalen stuurt via een kabel de stroom naar de batterij in je elektrische auto. Maar daar houdt het ook op. Nieuwe laadpalen zijn zo slim dat ze zichzelf opladen met zonne-energie. Tijdens daluren nog wel. En dat is wel zo prettig. Voor je portemonnee en voor het milieu. Maar hoe werkt zo’n slimme laadpaal nou precies en wat maakt hem zoveel slimmer dan de eerste generatie laadpalen?
Een slimme laadpaal weet meer
Nou, allereerst maken slimme laadpalen gebruik van de nieuwste software. Ze kunnen data registeren en opdrachten uitvoeren, net als een smartwatch. Een slimme laadpaal is aangesloten op internet. De laadpaal wordt verbonden met je auto, je zonnepanelen én met een app die precies aangeeft hoeveel stroom je auto nodig heeft, hoeveel stroom je op dat moment in huis verbruikt en hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken.

Slim laden tijdens daluren
Stel je voor. Je komt om 17.00 uur vanuit je werk thuis voorgereden met je elektrische auto. De volgende ochtend moet je al om 7.00 uur weer met de auto van huis weg, dus je sluit je auto meteen aan op je slimme laadpaal. Die avond krijg je visite. Je kookt lekker uitgebreid voor je gasten. De vaatwasser draait overuren.
De slimme laadpaal meet al deze activiteiten in huis. Hij ziet dat er die avond veel meer stroom wordt gebruikt dan gewoonlijk. De laadpaal weet ook hoeveel tijd het kost om de accu helemaal op te laden voor 07.00 uur en dat ’s nachts laden tijdens daluren goedkoper is. Daarom wacht je slimme laadpaal met opladen tot de gasten weg zijn, de vaatwasser uitgeruimd en jij moe maar voldaan je bed hebt opgezocht.

Nooit een overbelast stroomnetwerk met Dynamic Load Balancing
Het laden van een elektrische auto kost veel stroom. Wil je je auto opladen en gebruik je tegelijkertijd aardig wat elektrische apparaten in huis, dan kan het stroomnetwerk overbelast raken. Slimme laadpalen zijn daarom uitgerust met Dynamic Load Balancing. Dat is een geraffineerde techniek waarbij het laadvermogen van de laadpaal wordt aanpast aan de hoeveelheid beschikbare stroom.
Verbruik je in huis veel stroom, dan gaat de slimme laadpaal automatisch minder stroom opladen. Tot het piekmoment voorbij is. Dan laadt de slimme laadpaal meteen meer op. Voor het toepassen van de Dynamic Load Balancing heb je wel een slimme meter nodig, maar daar adviseren we je graag bij.

De slimme laadpaal als thuisaccu?
Met een slimme laadpaal en zonnepanelen maak je maximaal gebruik van je slimme laadpaal. Je kunt eenvoudig via de app aangeven dat je je auto wil opladen met de stroom die je met je eigen zonnepanelen opwekt. Dat is niet alleen duurzamer, maar nog goedkoper ook!
En nu is het nog toekomstmuziek maar bij Robinzon geloven we dat je in de nabije toekomst je elektrische auto ook als thuisaccu zult kunnen gebruiken. De stroom die je met zonnepanelen opwekt wordt dan opgeslagen in de accu van je elektrische auto tot je die stroom op een later moment in huis gebruikt.
Laadpas voor financieel inzicht
is je elektrische auto van de zaak, dan krijg met je laadpas heel gemakkelijk inzicht in de laadkosten. De pas registreert precies wat het opladen kost en die kosten worden ook nog eens automatisch gedeclareerd bij je werkgever of eigen onderneming. Elke gebruiker van jouw slimme laadpaal logt met een eigen laadpas in. Op die manier wordt gastgebruik niet meegerekend.
Maar wat kost zo’n slimme laadpaal?
Ben je enthousiast geworden, maar wil je eerst weten wat een slimme laadpaal kost? Daar is geen eenduidig antwoord op. De kosten van een slimme laadpaal zijn afhankelijk van het merk, het model, de functies en het design. Maar onze klanten kiezen meestal voor de Alfen Single Pro-Line, één van de meest geavanceerde slimme laadpalen die er is.
Met een laadvermogen tot 22kW kan je de Alfen Single Pro-Line zowel aan de muur monteren als neerzetten. De gebruiksvriendelijke laadpas en je eigen logo op de laadpaal zijn maar een paar voorbeelden van de vele slimme functies van de Alfen Single Pro-Line.
De Alfen Single Pro is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 2.000 euro.
Meer weten?
Wil je weten of een slimme laadpaal ook wat voor jou is? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. We lopen graag de verschillende mogelijkheden met je door!