/ Blog
Hoeveel zonne-energie hebben mijn zonnepanelen opgewekt?

Monitor hoeveel energie je zonnepanelen opwekken

30 nov.

Je laat zonnepanelen installeren, omdat je minder afhankelijk wil zijn van je energieleverancier en duurzamer wil leven. Dan is het wel zo interessant als je ook gemakkelijk kunt bijhouden hoeveel zonne-energie je zonnepanelen nou eigenlijk opwekken en hoeveel energie je verbruikt.

Hoeveel energie je zonnepanelen opwekken, is heel eenvoudig te zien in de app die je bij je zonnepanelen krijgt. De app is aangesloten op het monitoringsportaal van je zonnesysteem. Via deze app zie je in een oogopslag op je telefoon of laptop hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Per dag, per week en per maand.

De monitoringsapp van je energieleverancier laat zien hoeveel energie je verbruikt. De app houdt naast je elektriciteitsverbruik ook je gasverbruik bij en geeft je zo een mooi beeld van je totale energieverbruik. Je ziet in de app ook hoeveel opgewekte energie je weer hebt terug geleverd aan de energieleverancier.

Opgewekte zonne-energie aflezen in de monitoringsapp

De app die is aangesloten op het monitoringsportaal van je zonnepanelen, laat direct zien hoeveel zonne-energie je zonnepanelen opwekken in kilowattuur (kWh).

Laten we als voorbeeld eens kijken naar een plaatje van een monitoringsportaal van SolarEdge voor 12 zonnepanelen. Op de afbeelding zie je de opgewekte zonne-energie van de maand augustus.

Op 7 augustus hebben die zonnepanelen 25 kWh aan zonne-energie opgewekt. Maar wat betekent dat nou precies? Is 25 kWh veel of juist weinig? Nou, als je je vaatwasser een volledig wasprogramma laat draaien, gebruikt die tussen de 0,8 en 1,2 kWh. Met 25 kWh opwekte zonne-energie kun je die vaatwasser dus zo’n 25 keer laten draaien! Best veel dus.

Monitoringsportaal omvormer SolarEdge - Robinzon
Bron: SolarEdge omvormer monitoringsportaal

Hoe lees ik de monitoringsapp van de energieleverancier?

De app van de energieleverancier ziet er wat ingewikkelder uit. Dat is niet zo vreemd, omdat hij meer meet en laat zien. Als voorbeeld hebben we het monitoringsportaal van Eneco genomen. We kijken naar dezelfde maand augustus die we net bekeken in de app van het zonnesysteem.

Om de tabellen van Eneco goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om eerst het volgende te weten. Zonnepanelen wekken alleen overdag zonne-energie op (als er licht is). Heb je overdag de wasmachine aanstaan, dan gaat de zonne-energie die je zonnepanelen op dat moment opwekken meteen naar de wasmachine toe. De zonne-energie die je zonnepanelen overdag opwekken en die je niet meteen in huis verbruikt, lever je ’terug’ aan je energieleverancier. En de energie die jij in je avonduren gebruikt (als het buiten donker is) en die dus niet direct van je eigen zonnepanelen afkomstig zijn, neem je juist weer van je energieleverancier af.

Verbruikaugustus - Robinzon
terugleveringaugustus - Robinzon
Bron: Eneco energierapport

In de app van Eneco zien we dat Eneco aan het huishouden in kwestie over de hele maand augustus 217 kWh aan stroom heeft geleverd. Dat is dus stroom die het huishouden verbruikte op het moment dat de zonnepanelen geen of te weinig zonne-energie opwekten. Alle zonne-energie die direct vanuit de zonnepanelen in huis is verbruikt, zie je alleen in bovengenoemde app die je bij je zonnepanelen krijgt.

Wat we wel in de tabellen zien, is dat het huishouden in totaal 489 kWh zonne-energie heeft terug geleverd aan de energieleverancier. Zonne-energie die het huishouden heeft opgewekt, maar niet direct in huis heeft gebruikt. Kijken we dan naar de opbrengsten in de tabel daaronder, dan zie je dat dit huishouden in de maand augustus 107,25 euro heeft bespaard op de uiteindelijke jaarrekening door het terug leveren van stroom.

Hoe kan ik mijn eigen elektriciteitsverbruik aflezen?

Wil je je eigen verbruik direct kunnen aflezen, dan heb je een aparte productiemeter in de meterkast nodig. Deze productiemeter zit niet inbegrepen bij de standaardinstallatie van de zonnepanelen, maar je kunt het zeker als extra optie toevoegen.

Eigen verbruik zelf berekenen

Maar je kunt je eigen uiteindelijke elektriciteitsverbruik ook eenvoudig zelf berekenen.

Dit doe je door de zelf opgewekte zonne-energie in kilowattuur (af te lezen in de monitorings-app van je zonnepanelen) op te tellen bij de energie die je van je energieleverancier hebt afgenomen (zie het monitoringsportaal van je energieleverancier). Van dat getal trek je daarna de terug geleverde zonne-energie in kilowattuur (kWh) weer af (ook af te lezen in het monitoringsportaal van de energieleverancier) weer af.

Eigen verbruik (in kWh) = zelf opgewekte zonne-energie (plus) de door energieleverancier geleverde stroom (minus) terug aan de energieleverancier geleverde zonne-energie.

Hoeveel energie wekken mijn zonnepanelen op - Robinzon

Voorbeeldberekening zonne-energie eigen verbruik

Als we kijken naar het voorbeeld hierboven, dan zien we dat de zonnepanelen in de maand augustus 518 kWh hebben opgewekt, waarvan 489 kWh terug is geleverd aan de energieleverancier. Dezelfde maand nam het huishouden 217 kWh af van Eneco (’s avonds en op andere momenten dat de zonnepanelen geen eigen energie opwekten).

Het eigen verbruik voor de maand augustus was dus 236 kWh (518 kWh + 217 kWh – 489 kWh = 236 kWh).

Meer weten?

Meer weten over het meten van opbrengsten en verbruik van zonne-energie? Neem gerust contact met ons op. Robinzon helpt je graag verder.

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan