Welk zonnepaneel levert het hoogste rendement?

Als je kiest voor zonnepanelen, wil je natuurlijk wel dat die zonnepanelen een zo hoog mogelijk rendement opleveren. Maar er zijn zoveel zonnepanelen op de markt dat het als consument lastig is om zelf door het bomen het bos nog te zien. Welke zonnepanelen leveren een mooi rendement op?

Om je een beetje op weg te helpen, vergelijken we drie hoog rendement zonnepanelen voor je. We hebben gekozen voor de:

  • Sunpower Maxeon 3 (375 Wp)
  • Panasonic HIT KURO (330 Wp)
  • Qcells Q.PEAK G9 (340 Wp)

Vermogen en efficiëntie

Voor elk zonnepaneel kun je naast het vermogen ook aangeven wat de efficiëntie is. Dat wordt in procenten uitgedrukt. Kijk maar even mee naar de datasheets van de drie zonnepanelen die we als voorbeeld hebben genomen.

Sunpower Maxeon 3 375 Wp - Robinzon
Bron: Sunpower Maxeon 3 datasheet
Panasonic Hit Kuro Zwart 330 Wp - Robinzon
Bron: Panasonic HIT KURO datasheet
Hoogrendementzonnepanelen2 - Robinzon
Bron: Qcells Q.PEAK G9 datasheet

Wat wil efficiëntie zeggen?

Het rendement van een zonnepaneel wordt bepaald door de omzetting van zonne-energie (licht) in elektriciteit. Bij zonnepanelen wordt het rendement aangeduid met de term efficiëntie.

Als een zonnepaneel een efficiëntie van bijvoorbeeld 19% heeft, betekent dat simpelweg dat het zonnepaneel in kwestie 19% van het beschikbare zonlicht in elektriciteit weet om te zetten.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de datasheet van het Qcells Q.PEAK G9 zonnepaneel. Zoals je ziet, heeft dit paneel een vermogen van minimaal 340 Wp met een efficiëntie van minimaal 19,7 %. Dus dat zonnepaneel kan bijna 20% van het beschikbare zonlicht in elektriciteit omzetten.

Welk zonnepaneel geeft de hoogste opbrengst per oppervlakte?

Zetten we de drie zonnepanelen naast elkaar, dan krijg je de volgende tabel op vermogen en efficiëntie:

 VermogenEfficiëntie
De Sunpower Maxeon 3375 Wp21,2 %
De Panasonic HIT KURO 330 Wp19,7 %
Q cells Q peak G9 340 Wp19,7 %

Van de drie merken zonnepanelen geeft de Sunpower Maxeon 3 de hoogste opbrengst per oppervlakte (m2). Dit komt door een efficiëntie van 21,2% tegen de 19,7% van zowel de Q cells Q.PEAK G9 als de Panasonic HIT KURO.

Wanneer haalt een zonnepaneel het hoogste rendement?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt bepaald aan de hand van het oppervlakte (m2) van het zonnepaneel en het rendement (efficiëntie).

Zonnepalen behalen het beste rendement bij de voor zonnepanelen ideale temperatuur van 25°C (testconditie). Als de temperatuur veel lager of veel hoger uitvalt, gaat het rendement omlaag. Natuurlijk moet de zon schijnen voor het mooiste rendement. Ideaal is 1000 W/m2 zonne-energie instraling.

Een zonnige, Nederlandse lentedag is daarmee ideaal voor een hoog rendement!

Hoog Rendement Zonnepanelen Q Cells Q Peak G9 - Robinzon

In vier vragen én antwoorden naar hoogste rendement zonnepanelen

Met welke van de drie zonnepanelen ben je nou uiteindelijk het best uit qua rendement? In vier vragen én antwoorden naar de zonnepanelen met het hoogste rendement!

  Vermogen Efficiëntie
De Sunpower Maxeon 3 375 Wp 21,2 %
De Panasonic HIT KURO zwart 330 Wp 19,7 %
Qcells Q.PEAK G9 zwart 340 Wp 19,7 %

Vraag 1. Wekt een Sunpower Maxeon 3 375 Wp zonnepaneel meer stroom op per vierkante meter dan een Qcells Q.PEAK G9 340Wp zonnepaneel?

Antwoord: Ja, een zonnepaneel van SunPower Maxeon 3 375 Wp wekt meer stroom op per m2. De efficiëntie van het zonnepaneel is hoger: 21,2% tegen 19,7% voor Qcells.

Vraag 2. Is het vermogen van een Qcells Q.PEAK 340 Wp zonnepaneel hoger dan een Panasonic KURO 330 Wp zonnepaneel?

Antwoord: Ja dat klopt, de efficiëntie is voor allebei 19,7%, maar het vermogen van een Qcells Q.PEAK zonnepaneel is 340 Wp tegen de 330 Wp van de Panasonic HIT KURO. Dat is 10Wp hoger.

Vraag 3. Is het rendement (lees: efficiëntie) van een Qcells Q.PEAK G9 340 Wp zonnepaneel hoger dan dat van een Panasonic HIT KURO 330 Wp zonnepaneel?

Antwoord: Nee, het rendement van de twee zonnepanelen is even hoog, namelijk 19,7%.

Vraag 4. Hoe kan het dan dat het wattpiek van de zonnepanelen verschilt?

Antwoord: Het oppervlakte van het Panasonic zonnepaneel is iets kleiner dan dat van het Qcells zonnepaneel.

Meer weten?

Bij Robinzon hebben we ons missie gesteld om woningen en bedrijven te helpen verduurzamen. Wil jij weten welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw dak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder met je volgende stap naar duurzamer leven.