Hoe rendabel is een accu voor zonnepanelen?
Als je zonnepanelen hebt, kun je de stroom die je zonnepanelen op dat moment opwekken meteen gebruiken. Dat is natuurlijk mooi, maar soms heb je stroom nodig op het moment dat je zonnepanelen niks opbrengen. ’s Avonds bijvoorbeeld. Die stroom neem je dan af van je energieleverancier.
Op andere momenten wekken je zonnepanelen juist meer stroom op dan je op dat ogenblik nodig hebt. Die gaat terug naar je energieleverancier die nu nog wettelijk verplicht is de stroom die jij zo terug levert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen.
Met een thuisaccu ben je een stuk onafhankelijker. Je slaat de stroom die je zonnepanelen wekken zelf op. Die stroom kun je gebruiken op een moment dat je zonnepanelen geen of weinig stroom opwekken. In de vroege ochtend of avonduren bijvoorbeeld. Klinkt interessant. Zeker. Maar hoe rendabel is zo’n thuisaccu nou?
Hoe werkt een thuisaccu?

Waarom zijn accu’s voor zonnepanelen nog niet zo populair?
We stipten het al even aan, Nederland kent nu nog de zogenaamde salderingsregeling. De stroom die jouw zonnepanelen opwekken en die je niet meteen zelf verbruikt, gaat automatisch naar je energieleverancier. Iedere kWh die je met je zonnepanelen opwekt mag je gratis terug leveren aan de energieleverancier. Je energieleverancier verrekent die teruggeleverde stroom op jaarbasis met de hoeveel stroom die jij inkoopt op de momenten dat je zonnepanelen geen stroom opwekken.
In zekere zin is je energieleverancier daarmee op dit moment nog jouw gratis accu. Maar daar gaat de komende jaren verandering in komen.
Meer thuisaccu’s door afbouw salderingsregering
Vanaf 2023 mag je nog maar een bepaald percentage van de stroom die je zelf opwekt en terug levert in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je bij de energieleverancier afneemt. De jaren die daarop volgen zal dit percentage steeds minder groot worden tot het op 0 eindigt.
Waarom de salderingsregeling wordt afgeschaft? De overheid wil eigenaren van zonnepanelen stimuleren om zelf opgewekte stroom ook helemaal zelf te gaan gebruiken. Wij voorzien dat de afbouw van de salderingsregeling zal zorgen voor een stijgende populariteit van accu’s voor zonnepanelen. Het kan daarom geen kwaad je alvast eens wat beter te verdiepen in de thuisaccu.
Wat kost een accu voor zonnepanelen?
Als je wil bekijken of een thuisaccu – nu of in de toekomst – wat voor jou kan zijn, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat het kost om een thuisaccu aan te schaffen.
Verschillende fabrikanten hebben inmiddels accu’s voor zonnepanelen op de markt gebracht, waaronder Tesla en Solarwatt. Die thuisaccu’s kunnen inmiddels tussen de 2 en 14 kWh opslaan. Laten we dat even omrekenen. Een vierpersoonshuishouden verbruikt gemiddeld ongeveer 12kWh per dag. Afhankelijk van de opslagcapaciteit van de thuisaccu betaal je nu nog tussen de 3.000 en 10.000 euro voor een thuisaccu. Met een levensduur van ongeveer 15 jaar kunnen we concluderen dat zeker de duurdere thuisaccu’s nog best een flinke investering zijn die je niet gemakkelijk terugverdient.
Thuisaccu als oplossing voor de toekomst
Maar als we nu eens wat verder naar de toekomst kijken, dan krijg je een heel ander plaatje. De verwachting is dat de prijzen voor thuisaccu’s de komende jaren flink zullen dalen. Tel daarbij het afbouwen van de salderingsregeling op, en het is wachten op het omslagpunt waarop een thuisaccu zichzelf binnen aanzienlijke tijd heeft terugverdiend.
Aangezien de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd en in 2031 helemaal verdwenen moet zijn, verwachten wij dat omslagpunt ergens over een jaar of vijf te zien.
Zonnepanelen accu nú nog niet rendabel
Kijken we alleen maar naar de financiële kant, dan raden wij je aan nu nog geen thuisaccu aan te schaffen. Ze zijn nog net te prijzig en zullen pas echt rendabel worden als de salderingsregeling nog verder is afgebouwd.
Maar als je andere motieven hebt, kan de aanschaf van een thuisaccu wel degelijk een prima idee zijn. Wil of kan je niet meer aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, dan is de thuisaccu een prachtige oplossing. En voor particulieren en bedrijven die servers hebben die echt niet mogen uitvallen, is de thuisaccu ook een uitkomst!
Meer weten?
Nieuwsgierig geworden naar de thuisaccu? Neem vrijblijvend contact met ons op. We lopen graag de verschillende mogelijkheden met je door.