/ Blog
Is een zonnepanelen accu rendabel

Hoe rendabel is een accu voor zonnepanelen?

12 apr. 2021

Als je zonnepanelen hebt, kun je de stroom die je zonnepanelen op dat moment opwekken meteen gebruiken. Dat is natuurlijk mooi, maar soms heb je stroom nodig op het moment dat je zonnepanelen niks opbrengen. ’s Avonds bijvoorbeeld. Die stroom neem je dan af van je energieleverancier.

Op andere momenten wekken je zonnepanelen juist meer stroom op dan je op dat ogenblik nodig hebt. Die gaat terug naar je energieleverancier die nu nog wettelijk verplicht is de stroom die jij zo terug levert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen.

Met een thuisaccu ben je een stuk onafhankelijker. Je slaat de stroom die je zonnepanelen wekken zelf op. Die stroom kun je gebruiken op een moment dat je zonnepanelen geen of weinig stroom opwekken. In de vroege ochtend of avonduren bijvoorbeeld. Klinkt interessant. Zeker. Maar hoe rendabel is zo’n thuisaccu nou? 

Hoe werkt een thuisaccu?

Hoe werkt een zonnepanelen accu - Robinzon

Waarom zijn accu’s voor zonnepanelen nog niet zo populair?

We stipten het al even aan, Nederland kent nu nog de zogenaamde salderingsregeling. De stroom die jouw zonnepanelen opwekken en die je niet meteen zelf verbruikt, gaat automatisch naar je energieleverancier. Iedere kWh die je met je zonnepanelen opwekt mag je gratis terug leveren aan de energieleverancier. Je energieleverancier verrekent die teruggeleverde stroom op jaarbasis met de hoeveel stroom die jij inkoopt op de momenten dat je zonnepanelen geen stroom opwekken. 

In zekere zin is je energieleverancier daarmee op dit moment nog jouw gratis accu. Maar daar gaat de komende jaren verandering in komen.

Wat kost een accu voor zonnepanelen?

Als je wil bekijken of een thuisaccu – nu of in de toekomst – wat voor jou kan zijn, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat het kost om een thuisaccu aan te schaffen.

Verschillende fabrikanten hebben inmiddels accu’s voor zonnepanelen op de markt gebracht, waaronder Tesla en Solarwatt. Die thuisaccu’s kunnen inmiddels tussen de 5 en 15 kWh opslaan. Laten we dat even omrekenen. Een vierpersoonshuishouden verbruikt gemiddeld ongeveer 12kWh per dag. Afhankelijk van de opslagcapaciteit van de thuisaccu betaal je nu nog tussen de 4.000 en 9.000 euro voor een thuisaccu. Met een levensduur van ongeveer 15 jaar kunnen we concluderen dat zeker de duurdere thuisaccu’s nog best een flinke investering zijn die je niet gemakkelijk terugverdient.

Thuisaccu als oplossing voor de toekomst

Maar als we nu eens wat verder naar de toekomst kijken, dan krijg je een heel ander plaatje. De verwachting is dat de prijzen voor thuisaccu’s de komende jaren flink zullen dalen.

Kijken we alleen maar naar de financiële kant, dan raden wij je aan nu nog geen thuisaccu aan te schaffen. Ze zijn nog net te prijzig en zullen pas echt rendabel worden als de salderingsregeling nog verder is afgebouwd.

Maar als je andere motieven hebt, kan de aanschaf van een thuisaccu wel degelijk een prima idee zijn. Wil of kan je niet meer aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, dan is de thuisaccu een prachtige oplossing. En voor particulieren en bedrijven die servers hebben die echt niet mogen uitvallen, is de thuisaccu ook een uitkomst!

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar de thuisaccu? Neem vrijblijvend contact met ons op. We lopen graag de verschillende mogelijkheden met je door.

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan