Kan ik de zonnepanelen meenemen in het ontwerptraject van mijn nieuwbouwwoning?

Neem zonnepanelen mee in eerste ontwerp woning

Als je een nieuwe woning laat ontwerpen door een architect, zijn er heel wat beslissingen te nemen. Voor welke materialen ga je? Ga je voor een open keuken? Een serre?  

Aan zonnepanelen denk je in dit stadium waarschijnlijk nog niet. Begrijpelijk. Toch is het juist verstandig om zonnepanelen meteen mee te nemen in het ontwerptraject. Daar zijn verschillende goede redenen voor.

BENG-eisen nieuwbouwwoningen

Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouwen) van de overheid. Dat houdt in dat je nieuwbouwwoning energiezuinig moet zijn. Minimaal 40% van je jaarverbruik moet uit zogenaamde hernieuwbare bronnen komen.

Om te zorgen dat het ontwerp niet door de gemeente wordt afgekeurd, doe je er daarom verstandig aan om voor de bouw al goed na te denken over duurzame oplossingen in je nieuwe huis. Zorg voor goede isolatie, kies eventueel voor een warmtepomp. Maar ook zonnepanelen op je dak helpen enorm om aan de BENG-eisen tegemoet te komen.

De architect heeft vaak al een idee van hoe het dak eruit moet komen te zien. Waarschijnlijk denkt hij of zij zelfs al na over de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt om aan de BENG-eisen te voldoen. Handig om in dit stadium al meteen de ingenieur van Robinzon aan te haken. Wij helpen je bij het kiezen van de juiste kwaliteitsproducten en weten alles van de maatvoering en specificaties.

De esthetische kant van zonnepanelen

Als je een eigen huis laat bouwen, wil je natuurlijk vooral dat het er mooi uitziet en alles strak is afgewerkt. Daarom is het belangrijk dat de installateur van je zonnepanelen ook goed met je meedenkt over de esthetische kant.

Welke type zonnepaneel past het mooist bij jouw huis? En welk dak(en) en opstelling zijn het meest geschikt voor zonnepanelen? Hoe werk je de zonnepanelen, maar ook de kabels e.d., mooi weg in het dak?

Robinzon maakt graag een 3D-ontwerp voor je. Zo kun je goed beoordelen hoe je het dak met zonnepanelen eruit komt te zien. Dat 3D-ontwerp kun je ook gebruiken bij het aanvragen van een vergunning bij de gemeente.

Besparen met zonnepanelen

Het is natuurlijk extra prettig als je met het aantal zonnepanelen dat je op je dak laat leggen je jaarlijkse energieverbruik kunt opwekken. Daarom raden we je aan om vooruit te denken. Misschien is het handig alvast extra zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Straks wil je misschien een elektrische laadpaal aan schaffen of een jacuzzi in de tuin. Door daar nu al rekening mee te houden, bespaar je extra kosten in de toekomst.

Gemiddeld verdien je je zonnepanelen trouwens al binnen 6 jaar terug. En ook goed om te weten: het is vaak mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te nemen in je hypotheek.

Als je zonnepanelen op je nieuwbouwwoning laat plaatsen, krijg je bovendien de 21% op de zonnepanelen zelf én op het installeren terug. Geen zin om zelf in de weer te moeten met de btw-teruggave? Robinzon regelt het graag voor je. Zo heb je er geen omkijken naar.

In een paar stappen naar zonnepanelen op je nieuwbouwwoning.

  1. De architect maakt een ontwerp voor jouw nieuwbouwwoning en bepaalt hoeveel zonnepanelen je minimaal nodig hebt om aan de BENG-eisen van de overheid te voldoen.
  2. De ingenieur van Robinzon gaat met de architect en jou om tafel. We berekenen je toekomstige verbruik aan de hand van de specificaties van je nieuwbouwwoning en je gezinssamenstelling. Ook brengen we je wensen in kaart.
  3. Onze ingenieur maakt desgewenst een 3D-ontwerp. Zo kun je precies zien hoe het dak met zonnepanelen eruit komt te zien.
  4. Als je akkoord bent, maken we samen een planning voor het installeren van de zonnepanelen.
  5. Wij regelen de btw-teruggave voor je.  
Zonnepanelen 3D Tekening Solaredge - Robinzon
3D ontwerp van SolarEdge Designer

Meer weten?

Veel tevreden klanten gingen je al voor. Ook heeft Robinzon ruime ervaring met nieuwbouwprojecten. 

Neem eens een kijkje bij onze projecten. Of neem vrijblijvend contact met ons op.