/ Blog
Met SolarEdge en Enphase meer rendement uit je zonnepanelen

Een hoger rendement met SolarEdge en Enphase

09 mrt.

Misschien overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen, maar zijn de omstandigheden niet helemaal ideaal. Je hebt bijvoorbeeld niet zoveel dakoppervlak waar zonnepanelen op passen. Of (een deel van) je dak vangt niet de hele dag zon of ligt vaak in de schaduw.

Ook in dat geval kunnen zonnepanelen wel degelijk een interessante optie voor je zijn. Dankzij de innovatieve oplossingen van de merken SolarEdge en Enphase!

SolarEdge werkt met power optimizers en Enphase met micro-omvormers. Power optimizers en micro-omvormers zorgen allebei voor een maximaal rendement per zonnepaneel.

Het verschil tussen een serie- en een parallel-geschakeld zonnesysteem

Ligt je dak bijna de hele dag in de zon? En kunnen de zonnepanelen ook nog eens allemaal in dezelfde hellingshoek op het dak worden gelegd? Dan is een serie-geschakeld zonnesysteem een goede keuze. Je zonnepanelen worden in dit systeem stuk voor stuk met elkaar verbonden. Net als een snoer kerstlampjes. Het begin en einde van de ketting is verbonden met de zogenaamde omvormer. Dat apparaat plaatsen we in je huis. De stroom loopt vanaf het dak door de hele ketting naar die omvormer toe. Pas in de omvormer wordt de stroom die je panelen opwekken (gelijkstroom) omgezet in bruikbare stroom (wisselstroom) voor in huis.

Heb je juist een dak dat deels schaduw vangt. Of wil je de zonnepanelen op verschillende delen van je dak laten leggen? In dat geval ben je beter af met een ‘parallel-geschakeld zonnesysteem. In een parallel-geschakeld zonnesysteem werken alle zonnepanelen los van elkaar. Als één zonnepaneel minder presteert of zelfs kapotgaat, heeft dat geen enkele invloed op de werking van de andere zonnepanelen.

Fabrikanten SolarEdge en Enphase gebruiken respectievelijk power optimizers en micro-omvormers voor deze ‘parallelle’ schakeling.

Wat doen Power optimizers en micro-omvormers precies?

Power optimizers en micro-omvormers zorgen er allebei voor voor dat de stroom die wordt opgewekt door ieder afzonderlijk paneel wordt omgezet in bruikbare stroom voor in huis. Voor ieder paneel is één power optimizer of één micro-omvormer nodig. Wil je 12 zonnepanelen laten leggen, dan heb je dus ook 12 power optimizers of 12 micro-omvormers nodig.

Er is wel een verschil in hoe een power optimizer en een micro-omvormer werken. Een micro-omvormer zet de gelijkstroom direct bij het zonnepaneel al om in wisselstroom. Bij een optimizer gaat de gelijkstroom eerst naar een centrale omvormer die het daar omzet in bruikbare wisselstroom. Met power optimizers heb je dus een omvormer nodig die we in je huis plaatsen. Bij micro-omvormers is dat niet nodig.

SolarEdge en Enphase toonaangevend in de markt

SolarEdge en Enphase zijn allebei toonaangevende merken in de markt van zonnepanelen. Beide merken staan bekend om hun kwaliteitsproducten en innovatieve karakter.

Zo is SolarEdge marktleider in de ‘smart energy technologie’, ook als het gaat om veiligheid. Gebruik je de power optimizers van SolarEdge, dan gaat de spanning in de zonnepanelen in een gevaarlijke situatie automatisch terug naar 1 Volt per paneel.

Enphase staat met haar micro-omvormers ook aan de top. In 2018 werd de IQ 7 micro-omvormer verkozen tot het meest innovatieve product van de Benelux.

Vier grote voordelen van power optimizers en micro-omvormers

De belangrijkste voordelen die power optimizers en micro-omvormers met elkaar gemeen hebben:

  • Als één paneel minder presteert, heeft dat geen enkele invloed op het rendement van de andere panelen.
  • Als één paneel in het systeem niet meer werkt, werkt de rest gewoon door. Bij een serie-geschakeld zonnesysteem valt in zo’n geval het hele systeem uit.
  • Via een handige app kun je de prestaties per paneel goed en heel eenvoudig monitoren.
  • Je hebt ook een hoog rendement als niet alle zonnepanelen dezelfde opstelling hebben. Bijvoorbeeld op een dak met verschillende hellingshoeken.

Maar kies ik nou het best voor power optimizers of voor micro-omvormers?

Als het gaat om rendement, dan zijn er weinig verschillen tussen de power optimizers van SolarEdge of de micro-omvormers van Enphase. Het belangrijkste verschil is dat je voor de power optimizers van SolarEdge nog een aparte omvormer nodig hebt in je huis. Bij de micro-omvormers van Enphase is dat niet nodig.

En er zijn nog een paar aandachtspunten om rekening mee te houden in je keuze voor power optimizers of micro-omvormers:

Ruimte in huis. Voor de omvormer die bij de power optimizers van SolarEdge hoort, heb je toch wel wat ruimte in huis nodig. Het apparaat is niet heel klein. Heb je niet zoveel plek of wil je liever niet nog een extra apparaat in huis? Kies dan liever voor de micro-omvormers van Enphase.

Modulaire uitbreiding. Als je plannen hebt om op een later moment nog meer zonnepanelen te laten bijplaatsen, is Enphase ook de betere keuze. Ook dat heeft te maken met de omvormer van SolarEdge. Het formaat van je omvormer wordt namelijk afgestemd op je installatie. Breid je die installatie later uit, dan heb je ook een nieuwe omvormer nodig. Een grotere met meer vermogen.  

Defecten aan een zonnepaneel. Bij beide merken komen defecten weinig voor. En als ze er al zijn, ontdekken we ze meestal al bij het installeren. Maar mocht het toch zo zijn dat een van je optimizers of micro-omvormers kapotgaat, dan blijft de rest van het systeem gewoon functioneren. Het totale rendement zal ietsjes afnemen, maar de andere zonnepanelen blijven net zoveel energie opwekken als ze anders zouden doen.

Overigens houd je via de meegeleverde app bij beide merken niet alleen goed zicht op het rendement van je zonnepanelen, maar kun je er ook gemakkelijk eventuele storingen mee signaleren. Heb je de storing zelf niet in de gaten? Wij lezen op afstand je systeem uit en zien het meteen als er een storing is.

Meer weten?

Meer weten over zonnepanelen, optimizers en micro-omvormers? Samen met jou kijkt Robinzon wat in jouw situatie de beste opties zijn. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan