/ Blog

Salderingsregeling zonnepanelen wordt komende jaren niet afgebouwd [update 2024]

Ondanks plannen om de regeling af te bouwen, heeft een belangrijke politieke wending de toekomst van de salderingsregeling veiliggesteld. De Eerste Kamer, met cruciale stemmen van GroenLinks-PvdA, heeft besloten de afbouw niet te steunen. Dit betekent dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. Eindelijk is er voor nu duidelijkheid voor huidige en toekomstige eigenaren van zonnepanelen.

Wat betekent dit voor jou?

De handhaving van de salderingsregeling heeft verschillende voordelen voor jou als consument. Het belangrijkste voordeel is de garantie dat de investering in zonnepanelen zich binnen 5 á 6 jaar terugverdient. Bovendien blijft de stimulans voor duurzame energieopwekking behouden, wat bijdraagt aan een groener Nederland.

Waarom de afschaffing niet doorgaat

De Eerste Kamer heeft het voorstel dat de regeling vanaf 2025 zou afbouwen, niet gesteund. Vooral omdat partijen als BBB en GroenLinks/PvdA, samen met andere partijen, vrezen dat afschaffing zonnepanelen onbetaalbaar maakt voor kleinere budgetten.

Economische en netwerkuitdagingen

Hoewel de afschaffing supporters had, zoals minister Rob Jetten, vanwege financiële verliezen en de druk op het stroomnet, blijven deze punten van zorg. Echter, het belang van toegankelijke zonne-energie weegt voor nu zwaarder.

Voordelen blijven voor zonnepanelenbezitters

Dit nieuws betekent dat je als zonnepanelenbezitter nog steeds kunt genieten van de financiële voordelen van je investering. En voor wie nog twijfelt: het is een uitgelezen moment om de stap naar zonne-energie te zetten.

Bij Robinzon staan we klaar om je te begeleiden bij elke stap richting een duurzamer huishouden of bedrijf. Met de salderingsregeling die zijn waarde blijft behouden, is er geen beter moment om te investeren in zonne-energie.

Wat houdt de salderingsregeling in?

Sinds 2004 maakt de salderingsregeling het voor huiseigenaren met zonnepanelen mogelijk om de opgewekte elektriciteit weg te strepen tegen hun energieverbruik. Concreet betekent dit dat als je meer energie opwekt dan je verbruikt, je het overschot terug kunt leveren aan het net. Hierdoor betaal je alleen voor het nettoverbruik, of, in het beste geval, krijg je geld terug. Dit maakt de investering in zonnepanelen bijzonder aantrekkelijk.

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan