Zonnepanelen sneller terugverdiend dan ooit

De energieprijzen blijven op het moment maar stijgen. Niet zo vreemd dus dat steeds meer mensen die al een tijdje overwegen om zonnepanelen te nemen, juist nu tot actie overgaan. Je kunt je zonnepanelen al binnen vijf jaar terugverdienen nu!

Je zonnepanelen snel terugverdiend

De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem met zonnepanelen en micro-omvormers van kwaliteitsmerken als Ja Solar, Q cells of Jinko wordt met het jaar korter en ligt op dit moment al op ongeveer vijf jaar.

De terugverdientijd van een zonnesysteem is sterk afhankelijk van de energieprijs (€/kWh). Nu die energieprijzen zo oplopen, wordt de energie die je met je zonnepanelen opwekt alleen maar meer geld waard. En de terugverdientijd dus nog korter!

Hoe werkt dat dan: zonnepanelen terugverdienen?

Met zonnepanelen op je dak bespaar je meteen al flink op je energierekening. Je wekt de stroom die je gebruikt zoveel mogelijk zelf op. En de stroom die je zelf overdag niet gebruikt gaat terug naar de energieleverancier. Die is momenteel nog steeds wettelijk verplicht om de stroom die jij terug levert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je hebt afgenomen (salderingsregeling).

In dat geval verdiende je je zonnepanelen ook in de oude situatie nu al in ongeveer vijf jaar terug. Maar nu de energieprijzen zo stijgen, wordt de terugverdientijd nog korter.

Reken maar mee…

Laten we uitgaan van het gemiddelde Nederlandse huishouden. Gemiddeld verbruikt dat huishouden jaarlijks 2.700 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit.

Bij een energiecontract dat je afsluit in 2022 betaal je nu gemiddeld al € 0,30 per kWh. Dit komt neer op een bedrag van ongeveer € 810 per jaar.

Een kwaliteitszonnesysteem met Enphase micro-omvormers dat ongeveer 2.700 kWh opwekt, kost je ongeveer € 4.000 excl. btw*.

Dat komt dus neer op een terugverdientijd van minder dan 5 jaar!

(*Let op: de btw die je betaalt over de zonnepanelen kun je als particulier nog steeds terugkrijgen via de belasting.)

Meer weten?

Omdat de energieprijzen alleen nog maar meer zullen stijgen in de toekomst, zijn zonnepanelen dus een verstandige keus. Niet alleen voor het milieu maar ook voor je portemonnee!

Wil je weten wat in jouw situatie de beste keuze is? Wij rekenen het graag met je door. Neem vrijblijvend contact met ons op.