/ Blog

Zonnepanelen sneller terugverdiend dan ooit

21 apr.

De energieprijzen blijven op het moment maar stijgen. Niet zo vreemd dus dat steeds meer mensen die al een tijdje overwegen om zonnepanelen te nemen, juist nu tot actie overgaan. Je kunt je zonnepanelen al binnen 5 á 6 jaar terugverdienen nu!

Je zonnepanelen snel terugverdiend

De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem met zonnepanelen en micro-omvormers van kwaliteitsmerken als Jinko Solar of Ja Solar wordt met het jaar korter en ligt op dit moment al op ongeveer vijf jaar.

De terugverdientijd van een zonnesysteem is sterk afhankelijk van de energieprijs (€/kWh). Nu die energieprijzen zo oplopen, wordt de energie die je met je zonnepanelen opwekt alleen maar meer geld waard. En de terugverdientijd dus nog korter!

Hoe werkt dat dan: zonnepanelen terugverdienen?

Met zonnepanelen op je dak bespaar je meteen al flink op je energierekening. Je wekt de stroom die je gebruikt zoveel mogelijk zelf op. En de stroom die je zelf overdag niet gebruikt gaat terug naar de energieleverancier. Die is momenteel nog steeds wettelijk verplicht om de stroom die jij terug levert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je hebt afgenomen (salderingsregeling).

In dat geval verdiende je je zonnepanelen ook in de oude situatie nu al in ongeveer vijf jaar terug. Maar nu de energieprijzen zo stijgen, wordt de terugverdientijd nog korter.

Reken maar mee…

Laten we uitgaan van het gemiddelde Nederlandse huishouden. Gemiddeld verbruikt dat huishouden jaarlijks 3.000 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit.

Bij een energiecontract dat je afsluit in 2024 betaal je nu gemiddeld al € 0,30 per kWh. Dit komt neer op een bedrag van ongeveer € 900 per jaar.

Een kwaliteitszonnesysteem met Enphase micro-omvormers dat ongeveer 3.000 kWh opwekt, kost je ongeveer € 4.400 excl. btw*.

Dat komt dus neer op een terugverdientijd 5 á 6 jaar!

(*Let op: de btw die je betaalt over de zonnepanelen kun je als particulier nog steeds terugkrijgen via de belasting.)

Meer weten?

Omdat de energieprijzen in de toekomst zeker niet meer gaan dalen, zijn zonnepanelen een verstandige keuze. Niet alleen voor het milieu maar ook voor je portemonnee!

Wil jij ook duurzaam genieten van je stroom? Dat vinden wij leuk, laat een bericht achter. 😉

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan