/ Blog

Wat houdt de Tier 1 lijst voor zonnepanelen in?

15 dec.

De populariteit van zonnepanelen neemt nog steeds toe. Door de groeiende vraag naar zonnepanelen stijgt ook het aantal fabrikanten van zonnepanelen in rap tempo.

Maar hoe weet je als consument nou of je met een erkende en betrouwbare fabrikant van doen hebt? Een fabrikant die goede kwaliteit levert?

Betrouwbare fabrikanten

De gemakkelijkste manier om daarachter te komen is in zee gaan met een goede leverancier. Als leveranciers en installateurs weten wij inmiddels precies welke fabrikanten de beste kwaliteit leveren. Ook regelen wij graag de inkoop van zonnepanelen voor je.

Maar wil je je eerst zelf goed verdiepen in de markt voor zonnepanelen, dan is de Tier 1 lijst van Bloomberg New Energy Finance een goede hulp. De Tier 1 lijst is een ranking-systeem voor fabrikanten van zonnepanelen. De ranking zegt vooral iets over de fabrikant zelf, maar daarmee zeker ook wat over de kwaliteit van zijn producten.

Hoe word je een Tier 1 fabrikant?

Fabrikanten van zonnepanelen kun je in drie niveaus indelen: Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Bloomberg publiceert alleen de lijst met Tier 1-fabrikanten. Oftewel, een lijst van de beste fabrikanten!

Bloomberg beoordeelt de fabrikanten op de volgende punten:

  • Werkt met verticale integratie
  • Innoveert en investeert in onderzoek
  • Heeft een volledig geautomatiseerd productieproces
  • Zit al minstens 5 jaar in de productie van zonnepanelen

Verticale integratie

Verticale integratie, wat is dat? Nou, verticale integratie zegt iets over het productieproces van de fabrikant. Een Tier 1 zonnepanelen-fabrikant produceert alle onderdelen van het zonnepaneel zelf. Onder eigen dak.

Een Tier 2 of Tier 3 fabrikant koopt een of meerdere onderdelen bij andere leveranciers in. Bij een Tier 2 en Tier 3 fabrikant is de kwaliteit van de zonnepanelen dus deels weer afhankelijk van andere partijen. Het lastige daarvan is dat je voor het totaalplaatje ook van die fabrikanten weer moet nagaan of ze goede kwaliteit leveren of niet.

Innoveren en investeren in onderzoek

De ontwikkelingen op het gebied van zonnecellen en zonnepanelen gaan razendsnel. Sommige fabrikanten investeren veel geld in zonnepanelenonderzoek. Zo ontwikkelden fabrikanten als Q CELLS technieken, waardoor de zonnecellen dichter bij elkaar op de zonnepanelen komen te liggen. Dat zorgt voor een flink hogere stroomopbrengst.

Fabrikanten die veel geld investeren in nieuwe ontwikkelingen, helpen de hele zonnepanelen-branche weer een stuk verder. Ze lopen vaak voor op de concurrentie. Daarom beloont Bloomberg pionieren, innoveren en investeren met een Tier 1 positie in de ranking.

Volledig geautomatiseerd productieproces

Tier 1 fabrikanten werken met een volledig geautomatiseerd productieproces. Dit maakt hun zonnepanelen niet alleen goedkoper, maar ook kwalitatief beter dan zonnepanelen die met de hand worden gemaakt. Robots maken minder fouten dan mensen. En massaproductie is goedkoper dan kleinschalige, handmatige productie.

Al minimaal vijf jaar in productie zonnepanelen

Tier 1 fabrikanten zijn al minstens vijf jaar actief op de zonnepanelenmarkt. Dat geeft je als consument veel meer garanties. De kans dat de fabrikant de komende 20 jaar ook nog actief zal zijn op de markt voor zonnepanelen is dan een stuk groter.

Op de aanschaf van zonnepanelen krijg je minstens 10 jaar productgarantie. Koop je zonnepanelen van een Tier 1 fabrikant, dan beperk je het risico dat de fabrikant in de tussentijd failliet gaat en je geen geld krijgt als er onverhoopt iets met je zonnepanelen gebeurt.

Robinzon werkt alleen met zonnepanelen van Tier 1 fabrikanten

Tier 1 zegt dus vooral iets over de fabrikant van de zonnepanelen. Koop je zonnepanelen van een Tier 1 fabrikant, dan weet je dat je in zee gaat met een financieel gezonde fabrikant. Een fabrikant die al minstens vijf jaar op de zonnepanelen-markt actief is.

Bij Robinzon werken we alleen maar met zonnepanelen van Tier 1 fabrikanten. Zo hebben JA Solar, Q CELLS en EXASUN hun toppositie in de markt meer dan verdiend.

Maar al zegt de Tier 1 ranking niet direct iets over de kwaliteit van de zonnepanelen zelf, indirect zegt de ranking dat natuurlijk wel. Je kunt er veilig vanuit gaan dat juist de fabrikanten met Tier 1 kwaliteit leveren. Ze behoren tot de grootste fabrikanten van zonnepanelen ter wereld, en zijn niet voor niks al jaren succesvol in de markt. Bovendien blijven ze innoveren en investeren.

Met de zonnepanelen van een Tier 1 fabrikant zit je altijd goed!

Meer weten?

Overweeg je om ook zonnepanelen aan te schaffen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag de verschillende mogelijkheden met je.

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan