/ Blog

Welke thuisaccu past het best bij mij?

27 jan.

Je denkt erover om een thuisaccu aan te schaffen om je zelf opgewekte zonne-energie ook zelf op te slaan. Een goed idee, want zo word je nog minder afhankelijk van energieleveranciers en steeds fluctuerende energieprijzen.

Maar welk accusysteem past nou het best bij jou? Robinzon helpt je graag om de juiste keuze te maken. Dat doen we door samen met jou niet alleen je huidige situatie, maar ook je wensen eenvoudig in kaart te brengen. Op basis daarvan brengen we vrijblijvend advies uit.

De juiste thuisaccu voor jouw zonnesysteem

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kijken we samen welk zonnesysteem en welke thuisaccu het best bij je woning passen. Als je al zonnepanelen op het dak hebt liggen, kijken we eerst naar wat voor zonnesysteem je hebt. Het gaat daarbij niet zozeer om de zonnepanelen zelf, maar vooral om het soort omvormer(s) en het vermogen (kWh) van je zonnesysteem.

GoodWe AC-gekoppeld – past bij elk bestaand zonnesysteem

Een AC-gekoppeld systeem van GoodWe is altijd een goede keuze, als je al zonnepanelen hebt. Deze thuisaccu past bij elk type zonnesysteem. Installeren is eenvoudig. We sluiten een aparte GoodWe AC-gekoppelde omvormer aan in je groepenkast.

De voordelen van de GoodWe AC-gekoppelde thuisaccu

 • Werkt met alle zonnesystemen en is gemakkelijk te installeren.
 • Heeft een backup-systeem voor als de netspanning door een storing wegvalt.
 • De omvormer van GoodWe AC kijkt niet naar je zonnesysteem, maar naar de hoofdaansluiting in je groepenkast voor een maximaal rendement. Zo kun je met deze thuisaccu een 3-fase hoofdaansluiting met een 1-fasezonnesysteem combineren.
 • Accu-opslag mogelijk tot 19.8 kWh per omvormer.

GoodWe DC-gekoppeld – voor een seriegeschakeld of nieuw zonnesysteem

Heb je een seriegeschakeld zonnesysteem of nog geen zonnepanelen? Dan kun je ook kiezen voor de hybride GoodWe DC-gekoppelde thuisaccu. Je hebt dan slechts één omvormer nodig voor zowel de zonnepanelen als de thuisaccu.

De voordelen van een GoodWe Hybride zonnesysteem/accupakket

 • Een mooi hybride systeem dat past bij een seriegeschakeld of nieuw zonnesysteem.
 • Werkt met minimale apparatuur, dus lagere kosten.
 • Heeft een backup-systeem voor als de netspanning door een storing wegvalt.
 • Als de netspanning te hoog wordt, schakelt de omvormer uit van het stroomnetwerk, maar blijft ze de accu opladen tot hij vol is.
 • Accu-opslag mogelijk tot 19.8 kWh per omvormer. Voor grotere installaties kun je meerdere omvormers & accu-pakketten laten plaatsen.

SolarEdge Energy Bank – dé thuisaccu voor SolarEdge zonnepanelen

Heb je een zonnesysteem van SolarEdge? Sinds kort is hij op de markt: dé thuisaccu voor de SolarEdge Wave-HD 1-fase omvormers (zonder display), De thuisaccu wordt dan samen met je zonnepanelen aangesloten op de omvormer.

De thuisaccu voor de 3-fase omvormers van SolarEdge wordt midden 2023 verwacht.

De voordelen van de SolarEdge Energy Bank

 • Gemakkelijk te implementeren in het bestaand SolarEdge systeem.
 • De thuisaccu wordt direct op de omvormers aangesloten en communiceert draadloos met de hoofdaansluiting in de meterkast voor het meten van het verbruik.
 • De omvormer blijft de accu ook laden als de netspanning te hoog wordt, als in je buurt meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. De accu slaat de ‘te veel’ opgewekte energie op voor later gebruik.
 • Al geschikt voor een minimale installatie (3 kWh). Handig als je wat minder ruimte in huis hebt.  

Enphase Encharge – de perfecte thuisaccu voor je Enphase zonnesysteem

Heb je een Enphase zonnesysteem? Dan kies je het best voor de geavanceerde Enphase Encharge thuisaccu. Deze thuisbatterij is in verschillende modules te verkrijgen die je kunt ‘stapelen’.  Zo heb je altijd een oplossing op maat.

De voordelen van de Enphase Encharge

 • Een compacte thuisaccu voor je Enphase zonnesysteem die je gemakkelijk kunt uitbouwen en waar je geen losse omvormers voor nodig hebt.
 • Net als in het Enphase zonnesysteem werkt de Encharge thuisaccu met geïntegreerde micro-omvormers. Dat maakt de thuisbatterij niet alleen heel veilig, maar zorgt ook voor flexibiliteit en een langere levensduur.
 • Al geschikt voor een minimale installatie (3 kWh).

Wat moet jouw thuisaccu nog meer kunnen?

We weten nu welke thuisaccu’s het best bij jouw bestaande of nieuwe zonnesysteem passen. Maar misschien heb je nog aanvullende wensen of eisen waaraan je thuisbatterij moet voldoen. De volgende wensen komen we in de praktijk vaak tegen.

Voor mij is backup-spanning bij stroomstoringen cruciaal.

Voor alle thuisaccu’s die we aanbieden geldt dat ze de stroom die je zonnepanelen te veel opwekken, opslaan in plaats van terug te leveren aan de energieleverancier die hier steeds minder geld voor geeft. Maar is het voor jou ook cruciaal dat je altijd backup hebt bij stroomstoringen, dan is de keuze makkelijk gemaakt. Dat is alleen mogelijk bij de twee thuisaccu’s van GoodWe.   

Het stroomnetwerk in mijn wijk kan alle zonne-energie niet altijd aan.

We hebben in Nederland steeds meer wijken met veel zonnesystemen en een stroomnetwerk dat al die zonne-energie niet altijd meer kan verwerken. Zeker in de zomer gebeurt het regelmatig dat omvormers boven de 252 volt moeten worden uitgeschakeld. Gebeurt dat ook in jouw buurt? Kies dan voor een DC-gekoppeld accusysteem, zoals de SolarEdge of de GoodWe hybride oplossing. Deze thuisaccu’s zorgen ervoor dat je zonne-energie niet verloren gaat als het net ‘overloopt’. De accu slaat de ‘te veel’ opgewekte energie op voor later gebruik.

Ik heb meer stroom nodig dan een gemiddeld huishouden.

Voor de meeste huishoudens is een klein accusysteem (3 tot 7 kWh) dat past bij de opbrengst van een gemiddeld zonnesysteem helemaal prima. Maar als je meer stroom gebruikt dan het gemiddelde huishouden – omdat je elektrisch kookt bijvoorbeeld, je huis elektrisch verwarmt en/of een oplaadpaal voor je elektrische auto hebt – dan heb je niet alleen een groter zonnesysteem nodig, maar ook een sterker accusysteem nodig. Met een of meer extra omvormers. Je zit dan goed met de GoodWe AC-gekoppelde thuisaccu.

Ik heb een 1-fase zonnesysteem op een 3-fase aansluiting. Kan ik elke thuisaccu kiezen?

Nee, om een maximaal rendement te kunnen halen bij een 1-fase zonnesysteem op een 3-fase aansluiting heb je een thuisaccu met een losse omvormer nodig. Je kiest dan het best voor de GoodWe AC-gekoppelde thuisaccu. De Enphase Encharge is bijvoorbeeld mono-fasig. Dat wil zeggen dat je voor elke fase een aparte accu moet aansluiten. Niet heel praktisch. En de hybride systemen als de GoodWe DC-gekoppelde thuisaccu of de thuisaccu van SolarEdge zijn 1- of 3-fasig, afhankelijk van de grootte van het zonnesysteem en de soort aansluiting.

Hulp nodig bij het maken van je keuze?

We helpen je graag met het kiezen van de juiste thuisaccu. Neem vrijblijvend contact met ons op. We lopen graag samen met jou de verschillende mogelijkheden door! 

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan