Zonnepanelen brandgevaarlijk? Nee!
Zonnepanelen dragen bij aan een duurzamere samenleving, dat is zeker zo. Maar zijn ze eigenlijk niet brandgevaarlijk? Dat vroeg de overheid zich ook af.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) liet TNO daarom een onderzoek uitvoeren naar het aantal brandincidenten met zonnepanelen in 2018. Uit dat onderzoek bleek dat in dat jaar slechts 27 brandincidenten werden gemeld op een totaal van maar liefst 170.000 zonnesystemen. Een heel klein aantal gelukkig. De oorzaak van de branden met zonnepanelen was eigenlijk vrijwel altijd dezelfde: kortsluiting.
Zonnepanelen zijn dus heel veilig, zeker als je bij het installeren van je zonnesysteem rekening houdt met het voorkomen van kortsluiting. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Voorkom kortsluiting
Een brand met zonnepanelen ontstaat eigenlijk altijd door kortsluiting in elektrische componenten, zoals kabels en stekkers. En als gezegd, komt het heel weinig voor. Maar als het gebeurt, gaat het meestal om indak zonnepanelen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van TNO. En in mindere mate om plat dak zonnepanelen.
Hoe kan het soms verkeerd gaan bij indak- en plat dak zonnepanelen? We geven je twee voorbeelden uit de praktijk.
Een brand bij in-dak-zonnepanelen
Indak zonnepanelen worden niet op, maar ín het dak gemonteerd. De dakpannen moeten daarbij eerst verwijderd worden. Er ontstaat brand bij een woning met indak zonnepanelen. De oorzaak? Kortsluiting als gevolg van verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen in combinatie met dak-folie en hout, beide brandbaar materiaal. Uit onderzoek blijkt dat de brand zeker niet is ontstaan door een te hoge temperatuur onder de zonnepanelen.
Een brand bij plat-dak-zonnepanelen
Een ander geval. Er ontstaat brand op een plat dak met zonnepanelen. Weer als gevolg van kortsluiting. Ook hier is er wat misgegaan bij de installatie. De stekkers lagen namelijk los op het dak. Daar kan gemakkelijk vocht in komen met alle gevolgen van dien.
Vakkundige installatie voorkomt brand
Gelukkig kun je kortsluiting gemakkelijk voorkomen. Hoe? Met een goed en degelijk ontwerp vooraf, en door altijd de voorschriften van de leverancier te volgen bij het installeren.
Ben je je aan het oriënteren op zonnepanelen? Vraag in de offertefase aan de installateur of hij gekwalificeerd is om een goed ontwerp te kunnen maken en of zijn monteurs vakkundig zijn opgeleid. Voor groot zakelijk raden we je daarnaast aan om altijd een tweede partij om een second opinion te vragen.
Meer weten?
Natuurlijk wil jij ook dat je zonnesysteem vakkundig is ontworpen en door de beste monteurs wordt geïnstalleerd. Bij Robinzon maakt een engineer het ontwerp en volgen onze ervaren installateurs precies de voorschriften van de leverancier. Zo ben je verzekerd van een veilig zonnesysteem!
Meer weten over wat we voor jou kunnen doen? Neem vrijblijvend contact met ons op.