/ Blog

Is zonnepanelen huren een goed idee?

29 mrt. 2021

Van zonnepanelen kopen weten we inmiddels dat het een investering is die loont. Spaargeld op de bank levert op het moment nauwelijks wat op. Koop je zonnepanelen van dat spaargeld, dan verdien je die investering binnen vijf jaar terug en is de stroom die je opwekt ook nog eens gratis na die vijf jaar!

Maar misschien heb je helemaal geen spaargeld en wil je toch graag zonnepanelen. In dat geval kun je bij verschillende partijen zonnepanelen huren. Is dat ook een verstandige keuze? Wij zochten het voor je uit.

Zonnepanelen huren. Wat kost dat?

Wij vroegen bij één van de grotere verhuurbedrijven van zonnepanelen een offerte op voor 18 zonnepanelen van JA-Solar, een A-merk dat we zelf ook graag verkopen. Het bedrijf kwam met JA Solar zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp per paneel. De zonnepanelen werden geleverd met optimizers en een omvormer van SolarEdge, ook een A-merk.

De huur voor deze 18 zonnepanelen was volgens de offerte € 84.40 incl. btw per maand. Dat klinkt misschien helemaal niet zo duur, maar wacht even… Je sluit het huurcontract wel af voor een periode van 12,5 jaar! Een eenvoudig rekensommetje laat zien dat de totale kosten voor het huren van de zonnepanelen dan uitkomen op 150 maanden x € 84.40 = € 12.660 incl. btw.

Wat kosten eigen zonnepanelen?

Koop je hetzelfde zonnesysteem bij een gemiddeld zonnepanelenbedrijf, dan ben je een stuk voordeliger uit. De installatie van 18 JA Solar zonnepanelen met een vermogen van 325(!) Wp per paneel, inclusief optimizers en een omvormer van SolarEdge, kost bij Robinzon om en nabij de € 7.000,- incl. btw. Over dit bedrag krijg je ook nog eens de 21% btw terug van de belasting. Zo ben je voor dezelfde zonnepaneleninstallatie ineens maar € 5.785 excl. btw. kwijt (€ 7.000 : 1,21 = € 5.785).

Zonnepanelen huren of kopen scheelt heel wat in prijs?

Misschien heb je het zelf al uitgerekend, maar zoals je ziet gaat het om meer dan een paar euro’s verschil. Bij onze offerte zou je voor de van je zonnepanelen maar liefst € 5.660 incl. btw duurder uit zijn! Je betaalt bijna € 6.000 extra aan de verhuurder van de zonnepanelen die je anders zo in je eigen zak zou steken.

Nog een paar nadelen van huren

Maar naast het financiële plaatje zijn er ook nog wat andere zaken waar je goed rekening mee moet houden als je zonnepanelen gaat huren.

 • Het huurcontract voortijdig opzeggen kost veel geld.
  Stel, je woont nu in een huurwoning en je besluit te verhuizen, dan bestaat de kans dat de nieuwe eigenaar de (huur van de) zonnepanelen niet van je wil overnemen. In dat geval heb je twee opties. Of je betaalt de rest van de huurtermijnen toch zelf. Of je laat de zonnepanelen verwijderen tegen een forse demontagevergoeding. Beide opties zijn erg kostbaar.
 • Bij sommige verhuurders is sprake van een contractueel vastgelegde jaarlijkse stijging van de huur
  De informatie over zo’n vastgestelde jaarlijkse stijging van de huur staat vaak in de kleine lettertjes van je huurcontract, dus lees dat contract heel goed door voor je tekent. Anders worden je gehuurde zonnepanelen nog duurder dan ze al zijn.
 • Verhuurders mogen soms een rentestijging doorberekenen in de huurprijs
  Ook hier geldt, lees het huurcontract heel goed door. Ook deze clausule vind je vaak ergens in de kleine lettertjes in het huurcontract ‘verstopt’.

Zonnepanelen huren financieel gezien geen slimme zet

Zonnepanelen huren is dus niet zo’n slimme zet. Je bent in de loop van de jaren veel meer geld kwijt aan je zonnepanelen dan als je ze koopt.

Wil je toch zonnepanelen, maar heb je niet genoeg geld liggen om ze te kopen? Dan raden we je aan om je eens te verdiepen in de duurzaamheidslening van de overheid. Voor deze lening die je ook kunt gebruiken om zonnepanelen mee aan te schaffen, betaal je maar 1,6% rente. Ook mag je de hele lening of een gedeelte ervan boetevrij aflossen. 

De vele voordelen van je eigen zonnepanelen

Zonnepanelen kopen, of dat nou van je spaargeld is of via de duurzaamheidslening van de overheid, is in alle gevallen beter dan zonnepanelen huren. We zetten alle voordelen van eigen zonnepanelen nog eens kort voor je op een rij:

 • Spaargeld op de bank levert minder op dan een investering in zonnepanelen.
 • Na vijf jaar heb je je investering eruit en wek je gratis zonne-energie op.
 • Je bespaart meteen op je maandelijkse energierekening.
 • Je krijgt de 21% btw op de aankoop en installatie van je zonnepanelen terug van de belastingdienst.
 • Je woning of bedrijfspand stijgt meteen in waarde.

Meer weten?

Meer weten over zonnepanelen kopen? Of over de duurzaamheidslening van de overheid? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Ook altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan