Zonnepanelen ook rendabel zonder salderingsregeling

Als we kijken naar de vraag of zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn zonder de salderingsregeling, is het antwoord absoluut ja. Sterker nog, wij zijn van mening dat het versnellen van de afbouw van deze regeling, of zelfs het volledig afschaffen ervan, gunstig zou zijn voor iedereen. Laten we samen ontdekken waarom.

Rendabiliteit in de huidige tijd

Hoe zit het eigenlijk met de rendabiliteit van zonnepanelen op jouw dak op dit moment? De energieprijzen zijn aanzienlijk gedaald. In 2022 waren de prijzen hoog, maar tegenwoordig zie je al prijzen rond de 1 euro per wattpiek, wat ongeveer de helft is van vorig jaar. Dit brengt ons terug naar het niveau van 2020/2021, wat een positieve invloed heeft op de terugverdientijd.

Elektriciteitsprijzen en de realiteit

De elektriciteitsprijzen zijn nog niet terug op het ‘normale’ niveau. Ze liggen nog steeds 1,5 tot 2 keer hoger dan voor 2022, maar dat is een enorme verbetering ten opzichte van de 4 keer hogere prijzen eerder. Al met al is het aanschaffen van zonnepanelen een eenvoudige keuze. De terugverdientijd is zeer kort, met de huidige prijzen die resulteren in ongeveer 4 à 5 jaar voor een gemiddeld huishouden.

Afbouw van de Salderingsregeling: een goede stap

En wat als we het hebben over de voordelen van zonnepanelen in relatie tot de salderingsregeling? Het is terecht om je af te vragen of er sprake is van overstimulering. Het antwoord is ja. Hoewel de regeling lange tijd waardevol was om zonne-energie en de voordelen ervan in Nederland te bevorderen, is dat nu anders. Met de huidige situatie is het logisch om de regeling af te bouwen en zelfs volledig af te schaffen.

De weg vooruit

Maar zijn er gegronde redenen om deze stap te zetten? Zeker, er bestaat zorg dat het abrupt afschaffen van de regeling discussies en negatieve sentimenten zou kunnen veroorzaken. Echter, zoals we hebben gezien in onze buurlanden Duitsland en België, zal de populariteit van zonnepanelen hierdoor niet dalen. Bovendien, met de huidige prijzen, kun je je zonnepanelen nog steeds binnen 7 à 8 jaar terugverdienen zonder saldering.

Samenhang en toekomstgericht denken

Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 ligt momenteel bij de Eerste Kamer, maar door recente ontwikkelingen staat dit voorstel op losse schroeven. Terug naar nul saldering is momenteel ook een gevoelig onderwerp. Met verkiezingen in het vooruitzicht lijkt het moeilijk te verkopen. Toch moeten we erkennen dat salderen uiteindelijk niet houdbaar is, gezien de maatschappelijke kosten en de vertraging die het veroorzaakt in de energietransitie. Het is een complexe kwestie waarin alles met elkaar verbonden is.

De verbinding tussen problemen en oplossingen

Wat bedoelen we hiermee? Het vasthouden aan bepaalde principes en standpunten door de politiek kan vooruitgang belemmeren. Er wordt snel vooruitgang geboekt in de installatie van zonnepanelen, wat echter ook congestie op de laagspanningsnetten veroorzaakt. Deze overvloed aan zonne-energie kan leiden tot frequente uitschakeling van zonnepanelen als gevolg van overspanning. Het versterken van het netwerk is kostbaar en netbeheerderskosten stijgen jaarlijks snel. Deze kosten kunnen niet worden gecompenseerd, of je nu wel of geen zonnepanelen hebt. Wat we nodig hebben, is flexibiliteit om meer zonnepanelen toe te voegen. Helaas wordt deze flexibiliteit niet gestimuleerd door vast te houden aan saldering. Het afschaffen ervan opent de deur naar nieuwe interessante mogelijkheden, zoals het gebruik van thuisbatterijen en slim energiemanagement. Dit geldt voor zowel huishoudens als bedrijven die ondersteuning bieden op dit gebied.

Op deze manier kunnen we met vertrouwen de toekomst van duurzame energie tegemoet zien, met oog voor efficiëntie, innovatie en een schonere wereld voor ons allemaal.