/ Kennisbank

Hoe werkt een micro omvormer?

Ben je benieuwd hoe micro-omvormers de efficiëntie van je zonne-energiesysteem kunnen verhogen? Laten we dieper duiken in de fascinerende wereld van micro-omvormers en ontdekken hoe deze kleine, maar krachtige apparaten een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we zonne-energie gebruiken.

Wat Zijn Micro-Omvormers?

Micro-omvormers zijn compacte omvormers die aan elk zonnepaneel in een zonne-energiesysteem worden bevestigd. In tegenstelling tot traditionele string-omvormers, die de gelijkstroom (DC) van een hele reeks zonnepanelen omzetten, behandelt een micro-omvormer de stroom van één enkel paneel. Dit individuele beheer betekent dat elk zonnepaneel onafhankelijk werkt, wat leidt tot een aantal voordelen.

Hoe Werken Micro-Omvormers?

De hoofdtaak van een micro-omvormer is het omzetten van de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door het zonnepaneel in wisselstroom (AC). Wisselstroom is de standaardvorm van elektriciteit die wordt gebruikt in huizen en bedrijven. Hier is een stap-voor-stap uitleg van dit proces:

  1. Energieopvang: Elk zonnepaneel vangt zonne-energie op en zet deze om in gelijkstroom (DC).
  2. Omvorming: De micro-omvormer, bevestigd aan de achterkant van elk paneel, zet deze DC om in wisselstroom (AC).
  3. Optimalisatie: Micro-omvormers optimaliseren de output van elk paneel. Als een paneel schaduw krijgt of vuil is, beïnvloedt dit alleen de output van dat specifieke paneel en niet de hele reeks.
  4. Overdracht: De omgezette AC wordt dan overgebracht naar het elektriciteitsnet van je huis of bedrijf.

Meer berichten in Omvormer