/ Kennisbank

Wat is het verschil tussen een serie-geschakeld en een parallel-geschakeld systeem?

Als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen, kun je kiezen uit twee systemen: een serie-geschakeld systeem of een parallel-geschakeld systeem.

Bij een serie-geschakeld systeem zijn de zonnepanelen stuk voor stuk met elkaar verbonden. Net zoals bij batterijen in een afstandsbediening, wordt de plus steeds op de min aangesloten. Zo krijg je een zogenaamde string. Een kring waarin de stroom wordt opgewekt en naar de omvormer wordt geleid. Dit serieel geschakeld systeem is een interessante optie, als je alle zonnepanelen op één dak-helft wil laten installeren. Of als je nergens schaduw op je dak hebt.

Bij een parallel-geschakeld systeem functioneren de zonnepanelen los van elkaar. Dit systeem is een goede keuze als een of meerdere zonnepanelen (soms) in de schaduw liggen. Of als je zonnepanelen op meerdere daken wilt laten leggen. Functioneert een zonnepaneel minder goed, dan ondervinden de andere zonnepanelen daar geen hinder van. Ze blijven stuk voor stuk maximaal renderen. Bij een parallel geschakeld systeem zijn altijd optimizers of micro-omvormers nodig.

serie parallel geschakelde zonnepanelen - Robinzon